energie

Zonnepanelen brand gevaar

Fire

Zonnepanelen brand gevaar

zonnepanelen brand de ins en outs. We hebben het de laatste tijd veel in het nieuws gezien brand met zonnepanelen.  Een heel dak in de brand door zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan al meer dan 50 jaar. Maar waarom ontstaan er nu situaties waarom zonnepanelen in de brand vliegen.

De oorzaak van een zonnepanelen brand

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er een zonnepanelen brand ontstaat. We benoemen een aantal belangrijke factoren. 1 een Slechte kwaliteit B merk zonnepanelen. Afgekeurde cellen worden door bedrijfjes gekocht en maken daar weer onder eigen merk zonnepanelen van. Alleen in China zitten al circa 2600 bedrijven welke zonnepanelen maken. De één nog slechter dan de ander. Wazige namen onbekende merken, en je ziet het vaak met het blote oog niet. Haarscheuren in de cellen (micro-cracks) Hotspots, een cel wordt op een bepaalde plaats te heet door slechte contacten en kan doorbranden.

zonnepanelen brand

2. In het verleden zijn er een aantal fabrikanten geweest waarvan ook een Nederlandse fabrikant welke inmiddels al weer een paar jaar failliet is, welke verkeerde onderdelen zoals diodes gebruikten. Door verkeerde toepassing zijn hierdoor Junction boxes (de verbindingsdoos op de achterkant van het paneel) in brand gevlogen.

3. Slecht installatie werk. Kabels niet opbinden op platte daken, geen goeie stekker verbindingen, langdurig contact met water. En Omvormers zwaar over dimensioneren waardoor de voltages op de grenzen van hun kunnen lopen. Als voorbeeld Als je 2 zonnepanelen doorverbind kun je al een flinke vlamboog maken.

4. indak systemen. Bij indak montage van zonnepanelen is de nodige ventilatie minimaal. De zonnepanelen liggen dan tussen de dakpannen. Dit is een vrij nieuwe trend sinds een jaar of 5. Er wordt nu ook een groot onderzoek gedaan naar indak systemen.

Het voorkomen van een zonnepanelen brand

Wij kunnen je geruststellen de merken zonnepanelen welke wij verkopen zijn van dusdanige bewezen kwaliteit dat het in ieder geval niet aan de zonnepanelen zal liggen. Koop betrouwbare zonnepanelen, en laat je eventueel door ons informeren. Zelf zonnepanelen installeren is te doen zolang je maar goed aandacht besteedt aan de installatie en deugdelijke verbindingen maakt. Wij hebben voor iedere situatie een passende en veilige oplossing om jaren van zonnepanelen te genieten.

Geruststelling

De Media weet er altijd wel raad mee, zo ook het onderwerp over brandende zonnepanelen. Het wordt vaak behoorlijk aangedikt. Ik wil dan ook meedelen dat de kans op brandgevaar met zonnepanelen minimaal is. De kans op brand door je gas aansluiting is groter en gevaarlijker. Ook bij bliksem inslag is de kans met brand in zonnepanelen erg laag.