Filter op prijs

3 fase omvormers (87)

Enkelfase (77)

Micro-inverter (51)

Offgrid (45)

Omvormers voor opslag (17)

Optimizers (4)

Toebehoren (13)

Bestellen is niet mogelijk. Deze website staat te koop

Omvormer voor zonnepanelen

Een zonnepanelen systeem kan niet zonder omvormer. De omvormer is het hart van ieder zonnepanelen systeem. En een omvormer moet elke dag, weer of geen weer maximaal presteren. Omvormers zijn er in veel verschillende soorten en kunnen we ook opdelen in 1 fase of 3 fase omvormers.

Omvormer functie & problemen

De omvormer voor zonne-energie is het meest geavanceerde onderdeel van elk netgekoppelde zonnepanelen systeem, en helaas is dit ook het onderdeel dat de meeste problemen veroorzaakt. Dit is niet verwonderlijk, aangezien omvormers het soms zwaar voor de kiezen krijgen, buiten worden geplaatst in barre weersomstandigheden, waaronder regen, vochtigheid en extreme hitte, of op benauwde zolders. Terwijl ze tegelijkertijd duizenden watts aan vermogen genereren gedurende maximaal aantal uur per dag. Daarom is het belangrijk om een ​​kwaliteitsomvormer te gebruiken en deze indien mogelijk op een beschutte en goed geventileerde ruimte te monteren.

Waar moet een omvormer geplaatst worden?

Bijna alle omvormers voor zonne-energie zijn volledig weerbestendig en kunnen veilig buiten worden geïnstalleerd. Zoals alle elektrische apparatuur, moeten omvormers voor zonne-energie echter op een beschermde of schaduwrijke locatie worden geïnstalleerd om extreme weersomstandigheden en grote temperatuurschommelingen te voorkomen, die de prestaties en levensduur kunnen verminderen. De levensduur van een omvormer voor zonnepanelen wordt aanzienlijk verlengd door deze in een garage, onder een carport en niet in direct zonlicht te plaatsen. Het belangrijkste is dat locaties die worden blootgesteld aan de hete middagzon altijd moeten worden vermeden. Als direct zonlicht niet kan worden vermeden, helpt een beschermend zonnescherm de levensduur van de omvormer te verlengen.

Een algemeen op het net aangesloten systeem – gelijkstroom van een reeks zonnepanelen wordt door de omvormer voor zonne-energie omgezet in wisselstroom, die kan worden gebruikt door de huishoudelijke apparaten of kan worden gevoed aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen kunnen in de loop van de tijd ook problemen krijgen of last hebben van overmatige degradatie, wat kan leiden tot slechte prestaties. Echter, in tegenstelling tot een defecte omvormer, zal degradatie van zonnepanelen over het algemeen niet resulteren in een volledige uitschakeling van het systeem. Juist daarom, raden we aan om alleen gerenommeerde merken zonnepanelen van een betrouwbare merken te gebruiken. Met dit in gedachten is het de moeite waard om de extra kosten te betalen voor een omvormer van hoge kwaliteit die al meer dan 5 jaar een goede reputatie heeft en met verlengde garanties indien beschikbaar.

Garantie en service op omvormers

Fronius en SMA staan ​​al vele jaren bovenaan de lijst vanwege de lage uitvalpercentages en geweldige service, aangezien ze vervangende eenheden meestal binnen 3-5 werkdagen verzenden. Fronius, SMA, Growatt, Goodwe en Huawei zijn allemaal verkrijgbaar met 10 jaar garantie, terwijl SolarEdge standaard 12 jaar fabrieksgarantie biedt. De meeste ‘goedkope’ merken bieden ook 10 jaar garantie, maar sommige repareren een defecte eenheid alleen als deze naar hen wordt verzonden (op kosten van de eigenaar) en wordt geretourneerd, wat weken en soms maanden kan duren. Dit zal een veel grotere financiële impact hebben als gevolg van systeemuitval.

Soorten Omvormers Voor Zonne-Energie

Er zijn veel verschillende omvormers beschikbaar voor zonne-energie- en energieopslagsystemen, maar hier vermelden we de vier meest voorkomende typen die worden gebruikt voor zonne-energie op daken.

String omvormers voor zonne-energie

Deze beoordeling richt zich op veelvoorkomende ‘string’-omvormers voor zonne-energie, het meest populaire type omvormer voor zonne-energie. Deze omvormers zijn aangesloten op een reeks zonnepanelen die in serie aan elkaar zijn gekoppeld. String-omvormers zijn het meest gebruikte type omvormer in het VK, Europa, Australië en Azië, en worden steeds populairder in de VS, waar micro-omvormers erg populair zijn.

Hybride omvormers

Hybride omvormers, ook wel batterij-ready omvormers genoemd, zijn vergelijkbaar met string-omvormers voor zonne-energie, maar maken de directe aansluiting van een batterijopslagsysteem mogelijk om meer zelfvoorziening met behulp van zonne-energie mogelijk te maken. De meeste hybride omvormers bieden ook een basisniveau van back-upstroom in het geval van een black-out, maar zijn over het algemeen niet ontworpen voor continu off-grid gebruik. Hoewel ze duurder zijn, worden hybride omvormers qua kosten concurrerender dan omvormers voor zonne-energie naarmate de technologie van hybride omvormers vordert en batterijen goedkoper en aantrekkelijker worden. Zie voor meer informatie onze gedetailleerde beoordeling van hybride en off-grid omvormers.

Off-grid omvormers

Off-grid of stand-alone energiesystemen vereisen over het algemeen veel krachtigere batterij-omvormers met ingebouwde laders, die kunnen worden ingesteld als AC- of DC-gekoppelde zonnesystemen. Moderne, flexibele off-grid inverter-laders, ook wel multi-mode omvormers genoemd, kunnen ook worden gebruikt om geavanceerde hybride netgekoppelde systemen te creëren. Zie de beste beoordeling van off-grid zonnesystemen voor meer informatie.

Kleinschalige en doe-het-zelf off-grid-systemen maken gebruik van eenvoudige MPPT-zonnelaadregelaars, ook wel zonneregelaars genoemd. Dit zijn geen omvormers, maar DC-zonnebatterijladers die zijn aangesloten tussen het (de) zonnepaneel(len) en de batterij om het laadproces van de batterij te regelen en ervoor te zorgen dat de batterij correct wordt opgeladen, of nog belangrijker, niet overbelast.

Micro-omvormers

Micro-omvormers, ook wel micro-inverters genoemd, zijn zeer kleine omvormers die rechtstreeks op individuele zonnepanelen zijn bevestigd. Omdat elke micro-omvormer en elk paneel onafhankelijk werken, zijn ze een geweldige optie voor complexe daklay-outs en locaties met schaduw. Ondanks de iets hogere kosten zijn micro’s erg populair in Nederland vanwege de sterke aanwezigheid van Enphase. Ze worden wereldwijd steeds populairder vanwege de verschillende voordelen die ze bieden ten opzichte van string-omvormers voor zonne-energie.

Beoordelingscriteria omvormer

De volgende criteria werden gebruikt om de beste stringomvormers voor zonne-energie te bepalen die momenteel beschikbaar zijn, samen met voortdurende feedback van zonnepanelen-installateurs en onze branchespecialisten in Nederland. Deze vergelijking richt zich voornamelijk op gewone netgekoppelde omvormers voor zonne-energie (enkelfasig), maar we zien ook hybride omvormer modellen van sommige fabrikanten naarmate batterijtechnologie steeds populairder wordt.

  • Kwaliteit & Betrouwbaarheid
  • Service ondersteuning
  • Bewaking
  • Garantie
  • Functies
  • Prijs

Bewaking van het zonnepanelensysteem

Alle omvormers voor zonne-energie kunnen worden voorzien van bewaking op afstand, in de vorm van monitoring. Zonder betrouwbare en nauwkeurige monitoring is het vaak moeilijk om te weten of een omvormer voor zonne-energie correct werkt of dat deze een defect heeft.