energie

Energieprijzen stijgen

energieprijzen

Stijgende energieprijzen.

We kunnen er niet omheen of toch wel? Hoe dan ook de de energieprijzen stijgen. Met name gas zal de komende jaren flink duurder worden. Het is maar te hopen dat de regering links of rechtsom de Nederlanders tegemoet komen met nieuwe regelingen. Want de energie prijzen zijn de afgelopen jaren naar mijn idee niet echt duurder geworden. Solar Garant heeft al jaren zelf zonnepanelen zowel op het bedrijfspand als privé. De eerste jaren ontvingen we nog 25 cent per opgewekte kW. Op dit moment is dat nog circa 17 Cent. Dat is de vergoeding welke je krijgt bij teruglevering.

Waarom nu stijgende energieprijzen

De gasprijzen maar ook de elektriciteitsprijzen zullen de komende jaren flink stijgen. Gas zal daar een flinke bijdrage in vertonen. Want ja we hebben het langzamerhand allemaal wel mee gekregen, Nederland wil van het gas los. Dat wordt nog een hele opgave.  De kale stroom kosten zelf zijn niet het probleem maar de belastingen en heffingen weer wel. Dit zorgt er voor dat ook de stroomprijs omhoog gaat.

Wat kun je doen tegen stijgende energieprijzen

Nou zeker zonnepanelen, het is zeker de investering waard. Je dekt je eigen stroom af en bent direct minder afhankelijk van het energiebedrijf. Zonnepanelen kunnen bijna altijd toegepast worden. Hierbij maakt het niet uit of je nu in een oud of nieuw huis woont.

Maar hoe zit het met gas. Tja dat is dan weer sterk afhankelijk van de huidige situatie. Want nu komen er vele zaken om de hoek kijken zoals: de leeftijd van het gebouw, de isolatie, kier dichting, hoe wordt er verwarmd, hoe wordt er warm water bereid of gekookt.

Wel voor iedereen die op gas Kookt is de eerste en meest eenvoudige stap een inductie kookplaat. Vooral aan te bevelen in combinatie met zonnepanelen. Dan de vraag over verwarming. Dit kan voor oudere woningen en gebouwen een flinke investering worden. Ga over op vloerverwarming waar mogelijk. Dit biedt mogelijkheden voor extra verwarming met zonnecollectoren. Ook voor warm tapwater is een zonneboiler zeer geschikt. Voor nieuwbouw kan ik maar 2 dingen adviseren zonnepanelen met een warmtepomp de ideale combinatie (mits goed aangelegd).

Kun je echt energie neutraal wonen?

Ja het kan. Wij hebben ons bedrijfspand en naastgelegen woning in 2006 gebouwd. Er is geen gas aansluiting aanwezig. Het geheel word met een warmtepomp, zonnecollectoren en zonnepanelen afgedekt. Wij betalen slechts € 5 per maand vastrecht. En krijgen per saldo nog steeds meer terug dan we aan geld betalen. Nieuwschierig naar wat de mogelijkheden zijn? Solar Garant is al 13 jaar pionier in energie besparen.