Filter op prijs

APS micro inverters (18)

Enphase (33)

Bestellen is niet mogelijk. Deze website staat te koop

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is een apparaat dat wordt aangesloten op een enkel zonnepaneel, waarbij gelijkstroom (gelijkstroom) van het paneel wordt omgezet in wisselstroom (wisselstroom), die huishoudelijke apparaten van stroom kan voorzien of naar het net kan worden gestuurd voor energie terug levering. In tegenstelling tot stringomvormers regelen micro-omvormers de uitvoer van een enkel paneel.

In zonne-energiesystemen is de omvormer als het brein van het systeem. Het neemt de DC (gelijkstroom) elektriciteit geproduceerd door zonnepanelen en zet deze om in AC (wisselstroom), een formaat dat kan worden gebruikt om uw apparaten van stroom te voorzien en naar het elektriciteitsnet te sturen.

Traditionele omvormers, stringomvormers genoemd , zijn ontworpen om groepen (of series strings) panelen te beheren die zijn aangesloten op een ingang op de omvormer. Je kunt bijvoorbeeld 24 zonnepanelen in twee strings aansluiten op een SMA Sunny Boy-omvormer .

Maar micro-omvormers zijn anders. In een micro-omvormersysteem is elke micro-omvormer gekoppeld aan zijn eigen paneel. Dus in hetzelfde systeem met 24 panelen zou u 24 micro-omvormers hebben geïnstalleerd – één op elk paneel.

Per paneel kosten micro-omvormers zoals de Enphase IQ7+ iets meer dan gewone stringomvormers. Maar micro-omvormers worden geleverd met functies die de algehele output van een systeem kunnen optimaliseren, wat een verhoging van de efficiëntie oplevert die de hogere initiële kosten compenseert.

Voordelen van micro-omvormers

Vanwege de manier waarop ze zijn geconfigureerd, hebben micro-omvormers enkele belangrijke voordelen in vergelijking met stringomvormers die het hogere prijskaartje rechtvaardigen.

Vermogensoptimalisatie

Om uit te leggen welk probleem micro-omvormers moeten oplossen, hebben we eerst wat achtergrondinformatie nodig over hoe stringomvormers werken.

Bij een traditionele stringomvormer worden groepen panelen in serie geschakeld. Als je 8 panelen in een string hebt, maken alle 8 panelen deel uit van hetzelfde circuit, wat betekent dat ze onderhevig zijn aan dezelfde elektrische kenmerken.

Als de output van een enkel paneel daalt, daalt het hele circuit om overeen te komen met de verminderde output van het slecht presterende paneel. Je hebt misschien een reeks panelen van 350 W, maar als een paneel daalt tot 300 W output, is elk paneel in de reeks beperkt tot die 300 W-markering.

Bij gebruik van stringomvormers trekt een productiedaling van één paneel de output van de rest van de array naar beneden.

Bij micro-omvormers is elk paneel geïsoleerd van de rest van de array. Eén schaduwpaneel kan dalen tot 300W, maar de rest van de panelen blijft onaangetast en blijft produceren met een capaciteit van 350W.

Met micro-omvormers heeft schaduw op één paneel geen invloed op de productie van de rest van de array.

Het netto resultaat is dat je met micro-omvormers meer vermogen uit dezelfde panelen kunt halen. In gebieden waar bomen of andere obstakels schaduw op  panelen werpen, zijn micro-omvormers de investering meer dan waard.