Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken, een begrip waar niet iedereen bij stilstaat. Een auto die goed geolied en onderhouden is, presteert veel beter en langer. Net zoals we willen dat onze wielen vrij zijn van modder, houden we ook van kristalheldere ramen. De manier waarop we zonnepanelen behandelen zou daarom niet anders moeten zijn. Door onze zonnepanelen vrij te houden van stof, vogelpoep en aanslag zullen zonnepanelen optimaal presteren, vrij blijven van veiligheidsrisico’s en ervoor zorgen dat ze jarenlang energie blijven leveren aan ons huis of bedrijf. Gelukkig hebben we regelmatig fikse regenbuien in Nederland. Maar juist in periodes van droogte kan zonnepanelen schoonmaken bijdragen tot meer opbrengst.

We benoemen de  belangrijkste vragen rondom het onderhoud van zonnepanelen. We bespreken de belangrijkste bronnen van vuil, de juiste manieren om zonnepanelen schoon te maken en situaties waarbij professioneel onderhoud nodig is.

zonnepanelen reinigen

Onderhoud en zonnepanelen schoonmaken

Paneel onderhoud is een noodzaak, aangezien stofophoping de prestaties van een zonnepaneel slecht beïnvloedt. Hoe vaak zonnepanelen gereinigd moeten worden, wordt door veel factoren beïnvloed.

Tast stof zonnepanelen aan? Het korte antwoord is ja!

De grootste factoren die bijdragen aan stofophoping zijn je geografische locatie en de omliggende elementen die een systeem kunnen vervuilen.

Hoewel hevige regenval, zoals sommige kleinere onderzoeken suggereren, kan helpen om vuil en verontreinigende stoffen van panelen te verwijderen, melden de meeste grote onderzoeken dat stofophoping de efficiëntie van ons systeem in slechts een minuut kan verminderen – ongeveer 5% of minder.

Uit een onderzoek blijkt dat zonnepanelen die goed worden onderhouden 3,5% efficiënter presteren.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat ‘door ophoping van stof de efficiëntie van zonnepanelen en panelen in termen van vermogen tot 60% kan worden verminderd’. Bovendien: ‘Uit het onderzoek is afgeleid dat het gemiddelde van het dagelijkse energieverlies gedurende een jaar als gevolg van stofafzetting op het oppervlak van PV-modules ongeveer 4,4% is’

Hoewel stof een veelvoorkomende vervuiler is, houden bladeren ook zonlicht tegen, waardoor de efficiëntie van uw panelen wordt aangetast. Ook sneeuw heeft een negatieve invloed op zonnepanelen, zolang ze bedekt zijn met sneeuw.

Zonnepanelen die zijn geïnstalleerd in stofgevoelige gebieden, zoals in de buurt van hoofdwegen en landbouwgronden of industrie zullen vaker en grondiger onderhoud nodig hebben. Het niet stofvrij maken van panelen die in dergelijke gebieden zijn geïnstalleerd, kan een nadelige invloed hebben op de productie van zonne-energie. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘vermindering van het zonne-rendement als gevolg van stof op PV-panelen ongeveer 40% bedraagt’ in stofgevoelige gebieden.

Vogelpoep: vijand nr. 1

Vogelpoep kan de prestaties van een paneel in grotere mate beïnvloeden dan stofophoping. Het gewone PV-systeem met stringomvormers kan ertoe leiden dat er weinig of geen energie wordt geproduceerd als vogelpoep een deel of het geheel van slechts één zonnepaneel bedekt. Bij een micro-omvormersysteem kan het zijn dat de betrokken panelen geen of een beperkt vermogen produceren. Je kunt hier meer lezen over string- en micro-omvormers .

Bomen in de buurt van uw panelen laten niet alleen hun bladeren en takken vallen, maar trekken ook vogels aan. Deze veroorzaken na verloop van tijd vogelpoep en puin, wat niet alleen moet worden schoongemaakt en opgeruimd, maar ook een veiligheidsrisico vormt. Daarom kan een maandelijkse of jaarlijkse gootreiniging en vogelwering noodzakelijk zijn. Ook vogelnesten kun je aantreffen onder de zonnepanelen. De vogels kunnen de bekabeling aantasten. Daarom dus zonnepanelen schoonmaken.

Een andere overweging om uw panelen optimaal te laten presteren, is de hoekPlatte opstellingen met een geringe hoek hebben meer onderhoud nodig omdat water zich kan ophopen en modderige resten achterlaten zodra het verdampt. Aan de andere kant kunnen opstellingen met een goede hoek profiteren van regen zonder modderige resten. Dit komt omdat regen er moeiteloos overheen kan glijden, waardoor ze grotendeels vrij blijven van stof en verontreinigende stoffen. Ook mos ophoping aan de randen van zonnepanelen kan parten spelen.

Professioneel reinigingen vaak de beste optie

Nederland heeft sinds januari 2022 meer dan 2 miljoen zonne-energiesystemen op daken geïnstalleerd. Vele installaties liggen vanzelfsprekend hun werk te doen al dan niet met minder opbrengst door vervuiling.

De meeste huiseigenaren geven de voorkeur aan doe-het-zelf onderhoud aan zonnepanelen. Om een ​​veilige reiniging van zonne-energie en dakgoten te garanderen, moet je eraan denken om de veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van deze aanpak.

Veel huiseigenaren houden geen of een krap budget aan voor het reinigen van zonnepanelen en geven de voorkeur geven aan een doe-het-zelfaanpak.  Reinigingsdiensten bieden voor zonnepanelen een professionele service terwijl ze de veiligheidsprotocollen van de industrie volgen. Het reinigen van panelen is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

De meeste doe-het-zelvers gebruiken de materialen die ze in huis hebben. Als je de voorkeur geeft aan een doe-het-zelfreiniging, raden we je aan schoon water (kalkvrij), afwasmiddel speciaal voor zonnepanelen en een zachte borstel van goede kwaliteit te gebruiken bij het aanbrengen van zeepwater. Gebruik alleen een mild schoonmaakmiddel als sommige delen van de panelen een extra schoonmaakbeurt nodig hebben. Veeg vuile gebieden veilig en grondig af met een mild reinigingsmiddel en een met een doek bedekte spons. Dit voorkomt dat sterke chemicaliën je panelen markeren.

Apparatuur en onderhoud voor zonne-energie

Je kunt de klus altijd klaren door gereedschap voor zonnepaneelapparatuur te gebruiken, zoals een telescoopstok met borstel, roterende zonneborstels en een waterslang. Je kunt deze gereedschappen gebruiken terwijl je op de grond blijft. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om het dak op te gaan om de klus te klaren. We raden ook aan om een ​​specifieke reinigingsoplossing voor zonnepanelen te gebruiken om de beste resultaten te krijgen. Let op: zoals eerder vermeld nooit geen kalkhoudend water gebruiken.

Het behoeft geen betoog dat veiligheidsmaatregelen een must zijn bij het uitvoeren van deze vaak moeilijke schoonmaaktaak. Gebruik altijd veiligheidsuitrusting zoals een veiligheidsharnas om te voorkomen dat u op de grond valt – een methode die wordt gebruikt door professionele schoonmaakexperts. Houd deze tips altijd in je achterhoofd als je zelf zonnepanelen reinigt.

 

Meer technische achtergrondinformatie delen wij graag met u. Voor alle vragen welke niet in onze zonnepanelen wiki staan kunt u altijd contact opnemen. Of kijk eens op onze winkel voor specifieke productinformatie.