zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen of zelf zonnepanelen installeren

Zonnepanelen plaatsen zelf doen of uitbesteden. Zelf zonnepanelen installeren is op zich niet echt moeilijk. Wij leggen je hier alles uit over de zonnepanelen installatie.

Wat komt er allemaal kijken bij een volledige installatie van zonnepanelen. Voor we dieper ingaan hierop, eerst nog even dit: Ga je zelf aan de slag, zorg dan voor voldoende veiligheid op het dak. Durf je het toch niet aan dan kun je beroep doen op één van onze aangesloten installatie bedrijven.

Installatiehandleiding voor zonnepanelen plaatsen – Stap voor stap

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt om elektriciteit op te wekken voor zowel commercieel als huishoudelijk gebruik. In de meeste gevallen worden de zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om maximaal zonlicht te krijgen en maximale elektriciteit uit het systeem te halen. Ook zien we steeds vaker een grond opstelling in de tuin.

Hieronder volgen de stappen van het installatieproces:

Stap-1: Installatie monteren onder constructie

De eerste stap is het aanbrengen en monteren van een montage systeem die de zonnepanelen ondersteunen. Afhankelijk van de vereisten kan het een dak-grondmontage of een inbouwmontage zijn. Deze basisstructuur zorgt voor steun en stevigheid. Er wordt gelet op de richting waarin de PV-panelen worden geïnstalleerd. In Nederland worden zonnepanelen meestal op het zuiden gericht, omdat het maximaal zonlicht krijgt. Oost-west richtingen zijn ook een steeds vaker fenomeen.

Nogmaals, de montagestructuur moet enigszins worden gekanteld. Hoek van de kanteling kan tussen 10 en 50 graden zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie. Wij adviseren je om altijd een leg plan te gebruiken. Teken op schaal de zonnepanelen. Of gebruik een configuratie tool.  Tip Als je de dakpannen telt kun je aardig schatten wat de dak maten zijn. Een sneldekker (betonpan) heeft een gemiddelde werking van 32cm hoog en werken 30 cm breed. Een VHV of OVH dakpan werk 31 cm in de hoogte en 20,5 in de breedte. Met andere woorden als je het type of merk dakpan weet kun je deze maten achterhalen. Ook kun je natuurlijk gebruik maken van je trouwe maat, de rolmaat. Zo kom je uiteindelijk tot een plan voor zonnepanelen plaatsen.

Stap 2: Zonnepanelen plaatsen of installeren

Alvorens de zonnepanelen installatie moeten er eerst de nodige dc kabels aangelegd worden. Dit is het geval als je een string inverter hebt.

Omvormer met 2 mpp trackers

Bij een Inverter met 2 mpp trackers dien je 4 kabels te leggen. Je dient dus de zonnepanelen in 2 strings aan te sluiten. Zorg er voor dat string 1 zo groot groot mogelijk is qua voltage. Kijk naar wat de omvormer maximaal als ingangsspanning kan hebben. Tel bijvoorbeeld het aangegeven voltage van 10 panelen op en je weet het totale voltage.

Bijvoorbeeld het paneel geeft een voltage van 49 V x 10 =490 V De 2e string kun je gerust kleiner houden. Door de eerste string groter te houden dan de 2e zal de omvormer sneller opstarten. Let op dat niet altijd mogelijk is. enkel op de wat grotere systemen.

Omvormer met 1 mpp trackers

Bij een omvormer met 1 mppt kun je 2 kabels leggen en alle panelen in 1 string aansluiten.

Omvormer met optimizers

Bij een optimziers systeem van SolarEdge zal er per paneel een optimizer onder het paneel worden gemonteerd. De optimizers worden dan weer met dc kabel verlengt naar de omvormer.

Micro-inverters

Bij micro inverters is het een kwestie van een trunkcable te leggen. hierop worden de micro-inverters aangesloten. 1 kant van de kabel wordt dan afgesloten met een einddop  de andere kant sluit je aan via een waterdichte giethars lasdoos op een ymvk grijze stroomkabel welke naar binnen naar de meterkast loopt.

De volgende stap is het bevestigen van de zonnepanelen op het montage-systeem. Dit wordt gedaan door midden en eindklemmen te plaatsen en aan te draaien. Er wordt voor gezorgd dat de hele structuur goed wordt vastgezet, zodat deze stevig is en lang meegaat, en storm bestendig is. Tip: Op een schuin dak werk je het best van boven naar benden.

Stap 3: Sluit het systeem aan op de omvormer voor zonne-energie

De volgende stap is het aansluiten van het systeem op een omvormer voor zonne-energie. De positieve draad van het zonnepaneel de + wordt aangesloten op de positieve pool van de omvormer en de negatieve draad wordt aangesloten op de negatieve pool van de omvormer.

De omvormer wordt vervolgens aangesloten in de meterkast op een vrije groep om elektriciteit te produceren. Houdt rekening met voldoende kabel dikte. Bij veel vermogen en te dunne kabels zijn de gevolgen niet te overzien.

Zie onderstaande tabellen:

Oppervlak (in mm2) Weerstand

(Ohm) per km

Maximale belasting bij losse kabels in ampere Maximale stroombelasting bij vaste kabels Maximaal vermogen in kW
2,5 mm 13,3 16A 23A 9kW
4 mm 7,98 20A 32A 11kW
6 mm 4,95 30A 42A 17kW
10 mm 3,30 35A 54A 20kW
16 mm 1,91 53A 75A 30kW
25 mm 1,21 71A 100A 41kW
35 mm 0,78 94A 127A 54kW
50 mm 0,554 117A 158A 67kW

Stap: 4: Start Solar Inverter

Wanneer alle elektrische bedrading en aansluitingen zijn voltooid, is het tijd om de omvormer in te schakelen op de hoofdschakelaar van het huis. De meeste omvormers voor zonne-energie hebben een digitaal display om statistieken weer te geven met betrekking tot de opwekking en het gebruik van de zonne-energie.

Stap: 5: Monitoring van het systeem

Als alles werkt en naar behoren is aangesloten, kun je de optionele monitoring gereedmaken. Dit verschilt per merk. Wij adviseren zeker om dit te gebruiken. Het geeft je heel goed inzicht prestaties maar ook eventuele fouten komen sneller aan het ligt.

Wanneer bel je een zonnepanelen installateur?

Het installeren van zonnepanelen is een complexe en tijdrovende klus. De meeste huiseigenaren kiezen ervoor om hun systeem van begin tot eind te laten installeren door gespecialiseerde zonne-energiebedrijven. Zonnepanelen plaatsen is wel zwaar werk.

Voor doe-het-zelfinstallaties is het gebruikelijk om voor bepaalde delen van het werk een aannemer in te huren. Veel mensen installeren het hele systeem en laten de bedrading over aan een erkende elektricien. Schakel een professional in om elk deel van de klus te klaren dat je zelf niet prettig vindt.

Meer technische achtergrondinformatie delen wij graag met u. Voor alle vragen welke niet in onze zonnepanelen wiki staan kunt u altijd contact opnemen. Of kijk eens op onze winkel voor specifieke productinformatie.