PID test zonnepanelen

pid test

PID Test zonnepanelen om garanties te waarborgen.

Het PID  fenomeen

Wat is PID? PID is een degradatie proces dat plaatsvindt in PV-systemen. Bij de elektrisch geleidende onderdelen zijn op verschillende elektrische potentialen, en een potentiaalverschil opgebouwd tussen de componenten. Het fenomeen werd beschreven door Richard Swanson in 2005. Een onderdeel van een zonnepaneel is de zonnecel, en bijkomende combinatie van glas en PV module frame. De kristallijne zonnecellen moeten elektrisch geïsoleerd zijn van de omgeving (frame, glas voor- en achterkant) van het inkapselende materiaal (meestal EVA en de achterlaag folie). In Europa kan dit potentieel oplopen tot wel 1000 V, afhankelijk van de installatie.  Een gemiddeld zonnepanelen systeem heeft al snel 600 tot 1000 V systeem voltage. Dit creëert lekstromen echter zeer zwak, zoals in Figuur 1 Door vocht en verontreinigingen, wordt een geleidende laag vervaardigd op de voorzijde van het glas. Hierdoor kan een potentieel ontstaan tussen het glas en de zonnecel, waardoor een kleine stroom natrium (Na + ) ionen verplaatsen van het glas naar de cel. Aan de voorzijde van de zonnecel, die natriumionen maken een opeenstapeling van positieve ladingen, die vervolgens leiden tot kortsluiting in de zonnecel.

PID Test zonnepanelen maken het verschil

PID test zonnepanelen, kunnen veel verschil maken gezien de levensduur welke zonnepanelen moeten halen. In warme en vochtige gebieden zijn PV-panelen vaak blootgesteld aan omstandigheden die het PID-proces bevorderen. Verontreinigingen zoals stof of zouten versnellen het effect. Zonder vocht en vuil is er weinig kans op PID omstandigheden.

PID uitleg

Afb 1: Dwarsdoorsnede van een zonnepaneel met mogelijke lekkage. In typische p-type cellen, de schadelijke lekstromen vloeien voort uit het frame met de negatieve pool op de bovenzijde van de cellen. Voor het PID effect is de oranje stippellijn kritiek.

pid test zonnepanelen

Afb 2: kristallijn silicium zonnecellen welke beïnvloed wordt door PID omstandigheden worden iets warmer dan onaangetaste cellen, zoals in dit infrarode beeld van het paneel. Hoe warmer een vlek, hoe helderder de infraroodbeelden.

Degradatie vaststellen.

Indien u een vermoeden heeft dat u PID heeft, of indien uw installatie onder behoren functioneert, Kan er eerst een analyse van uw installatie worden uitgevoerd. Indien hieruit blijkt dat uw werkelijke opbrengst onder uw verwachte opbrengst zit, zullen er een aantal testen gedaan moeten worden. Dit gebeurt in eerste instantie door middel van infrarood testen van de gehele installatie. Solar Garant hecht veel waarde aan een pid test, maar ook aan certificaten en naamsbekendheid van zonnepanelen.

Meer technische achtergrondinformatie delen wij graag met u. Voor alle vragen welke niet in onze zonnepanelen wiki staan kunt u altijd contact opnemen. Of kijk eens op onze winkel voor specifieke productinformatie.